20.09.2024 | Praxe

Renovace podlahy nemusí být vždy nákladná. Pokud vaši zákazníci hledají cenově dostupnější řešení, můžete jim doporučit pokládku dlažby přímo na stará prkna. Tento postup může být efektivní a úsporný, pokud se provede správně. 

Když se objeví stará prkna

Při renovaci starších nemovitostí se často setkáváte s prkennými podlahami, které mají své kouzlo, ale nejsou ve stavu, který by umožnil přímou pokládku dlažby. Pokud zákazníci hledají způsob, jak tyto staré podlahy zachovat, a přitom získat moderní dlažbu, můžete jim nabídnout řešení, které ušetří náklady na kompletní rekonstrukci podlahy. Tento návod vám ukáže, jak efektivně přeměnit stará prkna na pevný základ pro dlaždice, aniž by bylo nutné dřevo vytrhávat.

Je však důležité, aby stará prkna byla v přiměřeném stavu. Prkna musí být pevná, nepoškozená a bez napadení dřevokaznými škůdci jako dřevomorka nebo červotoč. Pokud jsou prkna napadena nebo jsou ve špatném stavu, doporučte zákazníkovi jejich odstranění a nahrazení, protože pokládka dlažby by mohla vést k problémům v budoucnu

1. Kontrola podkladu

Začněte důkladnou kontrolou stav prken. Ujistěte se, že jsou pevná a bez hniloby. Volná nebo zdeformovaná prkna připevněte nebo vyměňte. Tento krok je klíčový pro zajištění pevného základu pro další práce. Prohlédněte celou podlahu a případné nedostatky opravte – volná prkna přitlučte nebo přišroubujte, praskliny zatmelte a prkna zbruste do roviny.

2. Aplikace adhezního můstku

Adhezní můstek zajistí, že samonivelační stěrka dobře přilne k dřevěnému podkladu. Aplikujte adhezní můstek na připravený povrch prken rovnoměrně štětcem nebo válečkem a nechte ho zaschnout podle pokynů výrobce. Tento krok je zásadní pro vytvoření pevného spojení mezi dřevem a stěrkou.

3. Vyrovnání povrchu

I po zabroušení mohou prkna zůstat nerovná, což by mohlo způsobit problémy s pokládkou dlažby. K vyrovnání povrchu použijte samonivelační stěrku, která zajistí rovný a pevný základ. Při nalévání stěrky vložte do čerstvé vrstvy perlinku, která dodá povrchu pevnost a zabrání vzniku trhlin v důsledku pohybu podkladu. Perlinku rovnoměrně rozviňte po celé ploše a vtlačte ji do stěrky pomocí hladítka. Nechte stěrku dostatečně zaschnout.

4. Příprava na pokládku dlažby

Po vytvrzení potěru je nutné povrch připravit na pokládku dlažby. Zkontrolujte, zda je povrch čistý, suchý a rovný. V případě potřeby znovu překontrolujte rovinnost povrchu a odstraňte veškeré nečistoty.

5. Použití vhodného lepidla

Pro pokládku dlažby na potěr použijte flexibilní lepidlo, které dokáže absorbovat drobné pohyby podkladu. Toto lepidlo zabraňuje praskání dlažby a zajišťuje dlouhodobou stabilitu. Lepidlo připravte podle pokynů výrobce a naneste ho na povrch potěru pomocí zubové stěrky. Rovnoměrně rozetřete lepidlo po malé ploše, aby nedošlo k jeho zaschnutí před pokládkou.

6. Dilatace

Důležitou součástí pokládky je vytvoření dilatačních spár, které umožní dlaždicím mírný pohyb s podkladem bez praskání. Tyto spáry jsou klíčové zejména v místech, kde se setkávají různé materiály nebo kde dochází k výrazným teplotním změnám. Dilatační spáry vytvořte podél stěn a kolem pevných objektů, jako jsou sloupy nebo výklenky.

7. Pokládání dlažby

Následně přistupte k pokládce dlažby podle standardního postupu. Aplikujte lepidlo na potěr a dlaždice pokládejte podle zvoleného vzoru. Každou dlaždici pečlivě zatlačte do lepidla a zkontrolujte, zda je ve vodováze. Pracujte po malých úsecích, aby bylo dosaženo co nejpřesnějšího výsledku. Po položení nechte lepidlo dostatečně zaschnout podle doporučení výrobce.

8. Spárování dlažby

Po zaschnutí lepidla můžete přistoupit ke spárování dlažby. Použijte vhodnou spárovací hmotu, kterou naneste gumovou stěrkou a pečlivě vyplňte všechny spáry. Přebytečnou hmotu setřete vlhkou houbou a po zaschnutí spárovací hmoty důkladně očistěte dlaždice.

Položení dlaždic na stará prkna vyžaduje pečlivou přípravu a použití správných materiálů. Při dodržení výše uvedených kroků můžete svým zákazníkům nabídnout cenově dostupné řešení s kvalitním a trvanlivým výsledkem. I když je tato metoda úspornější, její správné provedení zajišťuje profesionální kvalitu a dlouhou životnost výsledné podlahy. 

Celý článek najdete v časopise DOMO 5/2024, který si můžete prohlédnout ONLINE - klikněte ZDE.

Předchozí článek   1 / 148   Následující článek