22.08.2024 | Zprávy

Zásuvky, vypínače, světla. Na terase jsou potřeba. S chytrými elektro sadami od HPI-CZ je bezpečně namontujete do stávající zateplené fasády.

Domácnost bez elektřiny si dnes těžko dovedeme představit. Čím více se obytný prostor rozšiřuje směrem do zahrady, tím více platí potřeba elektřiny i na terase a v nejbližším okolí domu. Základem zásuvek jsou nenápadné elektro krabičky, které se montují již se zateplovacím systémem. Na ty, kdo zapomenou, nebo nestihnou přípravu, myslí aktuální novinka od firmy HPI-CZ: Elektro krabice, které instalujete až do hotové fasády. 

Terasa je způsob, jak rozšířit obytný prostor směrem do zahrady. Pro pohodlí i estetiku je dobré myslet nejen na zařízení nábytkem, nebo dekorace, ale třeba i na elektřinu. Na zásuvky, kam připojíme elektrický gril, nabíječku notebooku, před Vánoci elektrická vánoční světýlka. Na domě ale nejsou třeba jen zásuvky, ale také světla a jejich vypínače, zvonky, pohybová čidla či kamery. Prvků, které se na zateplovanou fasádu montují, je celá řada. Správná a precizní montáž těchto prvků je zásadní z hlediska estetiky, ale hlavně pro funkčnost a životnost celého zateplovacího systému. 

„Plánujeme-li na fasádě umístění zásuvek, vypínačů nebo například světla či kamery, musíme zajistit, aby byla tato zařízení pevně ukotvena do stěny, a zároveň bylo zvoleno řešení, při kterém nevzniknou tepelné mosty,“ říká Martin Chmelík z firmy HPI-CZ dodávající stavební příslušenství, a dodává: „S požadavkem na umístění světel, vypínačů, zásuvek, se nejvíce setkáváme právě na terasách, případně u vchodů do domu.“ 

Montáž do finálního, kompletně hotového zateplení

Mnohdy ale vzniká potřeba umístit zásuvky, vypínače či světla až po dokončení fasády. Nesprávnou instalací elektroinstalačních krabic může dojít k narušení izolační vrstvy, což vede ke vzniku tepelných mostů, a tím pádem také ke zbytečným ztrátám energie. Zásuvky se vytrhávají, špatně utěsněnými prostupy může pronikat ke zdivu a do izolace vlhkost, což vede k poškození obojího. 

Velký zájem je tak o novinku: Elektro krabice, které se montují až do kompletně zhotoveného zateplení domu. Využívají se nejen v případě, že se příprava a montáž před realizací fasády nestihne, ale i tehdy, když potřeba vyjde najevo až později. Třeba při budování úplně nové terasy.

Foto: Elektroinstalace do stávajícího ETICS

NOVINKA: Dodatečně až do hotové fasády

Nová elektroinstalační sada do finálního zateplení z nabídky HPI-CZ umožňuje dodatečnou instalaci přístrojů do zateplených fasád budov. Obsažený vrtací set vytvoří prostor pro elektro krabici ve fasádě s tloušťkou izolační vrstvy od 80 mm. Zajistí její pevné ukotvení v zateplovacím systému bez rizika vzniku trhlin a otvorů v okolí. Set s krabicí je vhodný do fasádních polystyrenů i minerálních vat. 

Součástí balení je zmíněný ruční vrtací set, šroubovací nosič, elektroinstalační krabice, montážní návod a příslušné vruty. Pro instalaci více krabic je možné objednat jednu sestavu s vrtákem, a dále už jen sadu s krabicí bez vrtáku. Obdobně je v nabídce také elektroinstalační montážní deska pro instalaci světel, kamer, čidel a dalších zařízení na stávající fasádu. Více na Krabice elektroinstalační do finálního zateplení s vrtákem - sada | HPIshop. Sadu zakoupíte ve stavebninách a na www.hpi.cz.  

Tradiční řešení: Instalace během realizace fasády 

Elektroinstalační krabice K1 od HPI-CZ slouží pro plánovanou instalaci zásuvky do zateplovaných fasád s izolantem tloušťky 50–300 mm. Montuje se v průběhu instalace do nově zateplované fasády. Řešení s použitím krabice zajišťuje trvalý a bezpečný prostup kabelů zateplením a eliminuje tepelný most. Sada obsahuje dlouhý nosný tubus s vyznačenými drážkami. Ty se před montáží seříznou podle uvažované tloušťky izolantu. Součástí balení jsou kvalitní hmoždinky, vruty pro montáž dle typu zdiva. Krabice ze samozhášivého polypropylenu je určena pro rozvody s napětím do 400 V. Umožňuje montáž až dvouzásuvky. Certifikována dle normy ČSN EN 60670-1. Více na Krabice elektroinstalační do zateplení | HPIshop. Elektroinstalační krabice K1 z nabídky HPI-CZ zakoupíte běžně ve stavebninách a na www.hpi.cz.