15.08.2024 | Zprávy

V době zvýšených nákladů na energie hledá mnoho majitelů rodinných i bytových domů různé formy řešení pro snížení tepelných ztrát své nemovitosti.

U těch starších, například z dob od 90. let a později, které mají na fasádách ještě původní EPS izolanty (expandovaný polystyren), je možné využít systém zateplení na zateplení. A Baumit k tomu navíc přidává jednu unikátní technologii kotvení izolačních desek.

V tomto řešení kotvení izolačních desek Baumit StarTrack a renomovaný výrobce stavebních materiálů v něm od roku 2005 nabízí hned několik benefitů pro stavebníky i realizační firmy. Než tyto výhody zmíníme, uveďme nejdříve zásadní rozdíl mezi běžným kotvením a unikátním kotvením pomocí lepicích kotev Baumit StarTrack. U běžného způsobu kotvení pomocí hmoždinek prostupuje kotva do nosného podkladu skrze tepelněizolační desky EPS. Oproti tomu při využití systému Baumit StarTrack jsou speciální lepicí kotvy vsazeny přímo do podkladu a desky se na ně fixují speciální lepicí hmotou Baumit openContact, resp. Baumit StarContact dle použitého zateplovacího systému. A co tedy přináší tento způsob kotvení za výhody oproti tradičnímu způsobu? Tak především s Baumit StarTrack se jedná o časově efektivnější způsob zateplování, neboť není nutné čekat na zatuhnutí lepidla jako u standardního kotvení. Izolanty se v tomto případě lepí okamžitě po instalaci lepicích kotev. Výhodou je také univerzálnost těchto unikátních kotev, neboť jsou vhodné pro všechny používané tloušťky izolantu. A mezi benefity lepicích kotev Baumit StarTrack patří rovněž schopnost zcela eliminovat riziko vzniku tepelných mostů, které se často vizuálně negativně projevují na povrchu fasády v určitých povětrnostních podmínkách.

A právě toto použití si nyní více přiblížíme. Systém Baumit zateplení na zateplení využívá původní tepelněizolační desky na fasádě, jejichž tloušťka (např. 5–8 cm) však není pro dnešní energetické požadavky dostačující, a umožňuje její zvětšení přidáním dalšího izolantu. Předpokladem pro toto řešení je ale sondáž do stávajícího zateplovacího systému, která vyloučí nutnost jeho demontáže a nahrazení zcela novým izolantem. A právě lepicí kotvy Baumit StarTrack Duplex byly vyvinuty speciálně pro zdvojování zateplovacích systémů. Přes původní zateplovací systém jsou podobně jako hmoždinky ukotveny v nosném podkladu (zdivo, beton) a stejně jako u jiných lepicích kotev Baumit StarTrack se jejich hlavy opatří bezprostředně před montáží nového zateplovacího systému vysoce kvalitním lepidlem. Následně se při respektování zásady „čerstvé k čerstvému“ přilepí nové tepelněizolační desky s lepidlem ve formě obvodového rámečku a tří středových bodů. K tomuto procesu lze využít několik typů zateplovacích systémů, ale jmenujme alespoň ty hlavní: zateplovací systém Baumit open, popř. Baumit Star EPS.

www.baumit.cz