25.09.2023 | Zprávy

Trávit volný čas se sportem má u nás dlouholetou tradici. Jména Miroslav Tyrš a Jindřich Fűgner ještě dnes mnohým připomenou vznik „Sokola“ tj. Tělocvičná organizace založena v roce 1862.

Díky těmto dvěma vizionářům vznikla řada sokolských jednotek a tím spojená výstavba tzv. „sokoloven“. V dnešním pojetí sportovních hal, na tu dobu převratné novinky. Díky tomuto skvělému počinu vstoupila obec sokolská již v roce 1896 do Evropské unie tělocvičných spolků. Sokol se stal masivním hnutím k rozvoji tělesné, duševní, ale i mravní stránky osobnosti. Tato myšlenka a zkušenosti se staly inspirací nejen v Evropě, ale i v zámoří.

To, co bylo vytvořeno a vybudováno v rámci Sokola, bylo postupně rozšířeno do programu škol. Vznikly tak tělocvičny – nezbytná část výuky pro zdraví rozvoj dětí. Kvalita sportovních podlah byla a dosud bohužel ještě je velice rozdílná. Většina podlah má jako povrchovou vrstvu parketové vlysy z buku či dubu. Též jsou i sportovní podlahy prkenné nebo s umělým povrchem. Velice důležitá je však podkladní konstrukce. Aby sportovní podlaha neškodila zdraví, musí být podklad pružný. Standardně ji tvoří sestava pružného roštu, na kterém je provedena pochůzná vrstva např. parketové vlysy, prkna, lamely či umělý povrch.

Bohužel v řadě případů je podlahovina přímo lepena na tvrdý, většinou betonový podklad. Tento způsob však s pružností nemá nic společného. V současné době již tento způsob je v rozporu s hygienickými standardy a postupně dochází k rekonstrukcím těchto podlah.

Jako příklad uvádíme rekonstrukci podlah v ZŠ Březnice.  Tato škola má naštěstí tělocvičny dvě. Ta mladší má již pružný podklad s nášlapnou vrstvou z dubových vlysů. Zde při rekonstrukci stačilo provést nový povrch včetně lajnování. Druhá tělocvična již nesplňovala hygienické standardy pružnosti. Zde byly původní dubové parketové vlysy lepeny do asfaltu přímo na beton. Muselo tak dojít k demontáži vlysů, očištění podkladu a provedení uzávěry povrchu dvousložkovou penetrací s posypem.  Na takto upravený podklad byl proveden pružný rošt, vložena tepelná izolace a položen nový povrch z lamel s povrchovou vrstvou z dubu. Tato konstrukce značky “STOCKHOLM“ byla vyvinuta a vyrobena ve firmě HARO. Pokládku provedl zaškolený tým podlahářů firmy DEVA z Jablonce nad Nisou.

Součástí systému podlah je i řešení obkladů stěn. Pružné obložení stěn je dnes nezbytnou součástí bezpečnosti provozu. Sportovních hal, ale i pro běžný sport či tělesnou výuku ve školních tělocvičnách.

Tuto výraznou změnu uvítali nejen žáci školy, ale řada sportovců, kteří tyto prostory využívají ve spolupráci se školou.

A tak myšlenka zakladatelů Sokola „Ve zdravém těle, zdravý duch“ je naplněna i v Březnici.

Ing. Jiří Dvořák, firma DEVA s.r.o. Jablonec nad Nisou

Celý článek najdete v časopise DOMO 5/2023, který si můžete ONLINE prohlédnout ZDE nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz