22.12.2023 | Zprávy

Energeticky úsporný systém vytápění, separace a hydroizolace.

Nejen nízké provozní náklady díky revoluční technologii uložení topných kabelů umožňující ekonomický provoz jsou hlavní trumfy, které přináší  IndorTec® THERM-E společnosti GUTJAHR. Výhodou je rovněž snadná regulace teploty a rychlá instalace a následná pokládka podlahovin, ať už jsou to parkety, dlažba, koberec nebo PVC, vinyl či LVT.

Systém je založen na speciální rohoži s jedinečnou geometrií.  Díky nízké konstrukční výšce a originálnímu tvaru rohože je podíl vzduchem vyplněných prostor minimální. Podlaha se tedy rychleji prohřívá a je po delší dobu teplá. S tím souvisí i nižší spotřeba lepidla nebo nivelační hmoty.

U IndorTec® THERM-E leží topné kabely těsně nad rohoží a nedotýkají se jí. To umožňuje kabel kompletně obalit nivelační hmotou nebo lepidlem bez vzduchových mezer a zajistit tak rychlý přenos tepla a dosažení požadované teploty.

Příprava a pokládka 

Před pokládkou rohoží se doporučuje vypracovat půdorys vyhřívaných a nevyhřívaných ploch, umístění systémových komponentů – tepelného čidla a přechod topného kabelu ze studeného na teplý vodič, jakož i rozdělení na topné okruhy.

Elektrické topné kabely nesmí být instalovány pod trvale umístěnými sanitárními zařízeními, jako jsou sprchy, sprchové kouty a vany. Stejně tak předměty jako je nábytek, nesmí být položeny přímo na vyhřívaných plochách. Musí být zajištěno dostatečné větrání, např. použitím podpěrných nožek. V opačném případě může dojít k poškození topného kabelu a ztrátě záruky.

Pokud je regulace teploty topných okruhů s více než jedním termostatem, musí být podlahoviny rozděleny do polí odpovídajících topným okruhům. Rohož IndorTec® THERM-E se musí vždy pokládat na celou podlahovou plochu, zatímco topné kabely pouze na volné plochy. 

www.ardex.cz

Celý článek najdete v novém vydání časopisu DOMO 6/2023, který si můžete online prohlédnout ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz.