14.08.2024 | Realizace

Když jsem před 19 lety nastoupil do ARDEXu, bylo pro mne velkou novinkou, že má ARDEX v portfoliu nivelační hmotu ARDEX K301, která je určena i pro exteriér.

Do té doby jsem nevěděl, že „nivelačka“ pro venkovní použití vůbec existuje. Ještě zajímavější u tohoto produktu pro mě bylo, že může být použita jako finální povrch a je odolná povětrnostním vlivům, chloridům a posypovým solím. Je tedy ideální pro garáže, venkovní rampy atd. Dnes tuto stěrku používáme i jako dekorativní stěrku v interiérech, hlavně díky šedivé barvě cementu. Pokud jste však viděli film „50 odstínů šedi“, bude dost těžké si konkrétní šeď představit.

Dnes ale nechci psát o této stěrce. Rád bych zmínil jiný produkt, který máme v sortimentu od roku 2016. Tato vyrovnávací hmota se jmenuje ARDEX K36 NEU a je určena pro exteriérové použití a do vlhkých prostor před pokládkou konečných povrchů, jako je např. dlažba, tedy nelze jí použít jako finální povrch. V poslední době jsem s touto stěrkou zrealizoval nespočet sklepních prostor v bytových domech z 50. let minulého století, kde chyběla spodní izolace objektu a vlhkost sklepů byla velmi vysoká. Ještě více se tato stěrka začala uplatňovat ve spojení s venkovními zapuštěnými fóliovými bazény, kde se ne vždy podařilo realizátorům provést podkladní betonovou plochu v kvalitě, kterou bazénáři požadovali. A tak přišla na řadu K36 NEU. S použitím penetrace ARDEX P51 pro savé podklady v poměru ředění 1:7 s vodou se připraví stávající betonový podklad, na který lze zhruba za 2 hodiny aplikovat nivelaci ARDEX K36 NEU a za dalších 24 hodin lze pokládat bazénovou fólii. Zde přikládám fotky z jedné z posledních realizací domácího biotopu.

A ještě malý tip na rychlou opravu třeba poškozeného plastového bazénu. V loňském prosinci mi velký tlak spodní vody dokázal poškodit plastový skelet venkovního bazénu natolik, že došlo k prasklině v rohovém svařovaném spoji. Po plném napuštění vody na jaře letošního roku docházelo k velkému úniku bazénové vody, takže jsem dost dlouho hledal poškozené místo. To se mi nakonec podařilo a za pomoci tmelu ARDEX CA20P, kterým lze lepit i pod vodou, aniž bych musel vypouštět 20 m3, jsem s krytinou od FATRA Napajedla prasklinu opatřil jakousi „záplatou“. Sice to není úplně estetické, ale věřte mi, plně funkční, a nemusím dopouštět vodu každý den, o spotřebě bazénové soli ani nemluvě.

Milan Javorský

Technik ARDEX Baustoff s.r.o.