03.09.2024 | Realizace

Slovenská filharmonie je první a hlavní slovenský symfonický orchestr. Založena byla v roce 1949, od 50. let 20. století sídlí v bratislavské Redutě. Kromě sezónních koncertů hrává pravidelně na hudebních festivalech v celé Evropě a za dobu své existence navštívila země jako Kypr, Turecko, Japonsko a Spojené státy americké.

Realizační firma Golden Wood Parkety Design dostala zajímavou zakázku, a to renovaci dřevěné podlahy ve Slovenské filharmonii, Reduta, v Bratislavě, v hlavním sále, která se uskutečnila pouze v jednom pracovním týdnu na konci července 2024.

Klíčové rozhodnutí pro realizaci tohoto projektu, renovaci hlavního sálu cca 600 m2 byl systém bezprašného broušení. Pomocí tohoto systému se výrazně ušetřily možné náklady spojené se zakrýváním prostor a následný úklid. Dále pak zazněl požadavek na takové ošetření podlahové krytiny, které bude vypadat jako surové neošetřené dřevo.  

Firma Golden Wood Parkety Design se ujala této zakázky tak precizně, že výsledek předčil veškerá očekávání.  

Nejprve bylo zapotřebí vyklidit prostory. Podlaha byla postupně vybroušena pomocí multifunkční brusky Bona FlexiSand a Bona Belt Lite v kombinaci se zelenými brusivy Bona Green 8600 Ceramic. Na okraje a rohy místnosti byla použita bruska Bona Combi Edge. O bezprašné odsávání se postaral systém Bona DCS 70 a Bona DCS 25, připojený k bruskám. Jakmile byl povrch vybroušen, na podlahu se aplikoval tmel Bona Mix&Fil Plus smíchaný s brusným prachem, pro vytvoření stejného odstínu podlahy, který zakryl veškeré nedokonalosti. Pak už stačilo finální ošetření podlahy. Základní lak Bona Amber a vrchní lak Bona Traffic HD Raw aplikovaný ve dvou vrstvách skutečně zapůsobil tak, jako by nebyla podlaha vůbec ošetřená. Podlaha působí na pohled i na dotek jako surové dřevo.

Podívejte se na video pracovního postupu:

FAKTA:

  • Místo realizace: Slovenská filharmonie, Reduta
  • Velikost renovované plochy: Hlavní sál, 600 m2
  • Datum realizace: červenec 2024
  • Brusné stroje: Bona FlexiSand 1.9, Bona Belt Lite, Bona Edge
  • Brusivo: Bona Green 8600 Ceramic
  • Použitá chemie: tmel Bona Mix&Fill Plus, základní lak Bona Amber, vrchní lak Bona Traffic HD Raw.
  • Realizační firma: Golden Wood Parkety Design s.r.o.

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.