17.09.2024 | Zprávy

Rodinná tradice a řemeslná zručnost jsou základem úspěchu firem rodiny Šestákových, které se od truhlářské dílny z 90. let vyvinuly až k modernímu interiérovému studiu Ateliér Šesták. Bratři Marek, David a Michal dnes spojují tradiční výrobu nábytku s designérskými a architektonickými dovednostmi. V rozhovoru se dozvíte více o jejich přístupu k řemeslu, inovativních projektech a propojení rodinných hodnot s moderním designem.

Pocházíte z rodiny Šestákových, kdy vaši otcové hned na začátku 90. let založili dodnes fungující truhlářskou dílnu, na kterou později navázaly ještě další firmy Floor Forever a CASA MODERNA. Prozradíte na úvod stručnou anabázi vývoje a fungování firem? 

Marek: Naše rodinná firma Dílna Šesták byla založená v roce 1991 třemi bratry, našimi otci. Logickým vyústěním bylo po třinácti letech otevření velkoobchodu s podlahami Floor Forever a později pak přibyla i CASA MODERNA jako showroom a interiérové studio. Dílna v současnosti pokračuje ve výrobě nábytku a interiéru společně s mladší generací – s námi. My s Davidem jsme designéři, zastáváme tedy hlavně úlohu navrhování a Michal, je vedoucí výroby v Dílně. 

David: Jsme už tedy nejen výroba, ale díky zaměření mě a Marka se rozšířily obzory i k návrhům interiéru, designu nábytku a potažmo i autorské tvorbě. Tedy dnes už můžeme říct, že s Markem tvoříme nový subjekt jako Ateliér Šesták.

Jako Ateliér Šesták, tedy nyní fungujete jako samostatná jednotka?

David: Ano, v podstatě je to tak. Je logické, že klient hledá interiérové designéry spíše v Ateliéru než v truhlářské dílně, takže i oddělení těchto dvou profesí nám dávalo smysl. My, jako Ateliér, nabízíme klientovi komplexní službu od návrhu až po realizaci pod odborným dohledem a naše spolupráce končí až předáním pomyslných klíčů k hotovému dílu.

Ateliér s Dílnou mají poměrně neobvyklé logo 12345ŠESTÁK. Jak vzniklo?

David: Grafický manuál Dílny se točí kolem čísla šest, které odkazuje jak na příjmení, tak i na nový milník Dílny, který značí zapojení třech synů do společné firmy ke třem otcům. Je nás tedy šest Šestáků.

Jakým způsobem ovlivnila rodinná Dílna vaše profesní směřování?

Marek: Nás to ovlivnilo zásadním způsobem již od dětství. Motali jsme se kolem ponku a koukali tátům pod ruce. Naši jsou zvyklí už od svého táty, našeho dědy, poradit si v domě i na zahradě se vším. Zednické práce, elektřina, práce s kovem i dřevem, prostě práce všeho druhu… Takový byl děda.

David: Bavilo nás to a měli jsme samozřejmě každý vzor v tátovi, takže to rozhodně mělo vliv na pozdější profesní směřování.

Pozdější výběr školy byl tedy jasnou volbou... 

Marek: Bratranec Michal, nejmladší z nás tří, se vrhnul na truhlářský obor, vyučil se a nastoupil rovnou do Dílny. My s Davidem jsme už na základní škole mimo truhlařiny inklinovali hodně také k výtvarným oborům a k umění. Náš výběr školy byl proto takovým spojením designu a řemesla. Vyplynulo to postupně samo v jasnou cestu, kterou byla SUPŠ v Praze obor nábytkářství, kam za mnou o rok později nastoupil David na obor design interiéru. Poté naše kroky směřovaly na UMPRUM v Praze.

Kdo nebo co je pro vás zdrojem inspirace?

David: Právě na UMPRUM v Praze jsme studovali v ateliéru nábytku a interiéru u prof. Jiřího Pelcla. Ten nás oba inspiroval již od začátku a studium v jeho ateliéru zásadním způsobem formovalo naše přemýšlení, navrhování a přístup k designu architektuře a vůbec k věcem kolem nás. 

Cítíte tedy jako velkou výhodu spojení praxe z prostředí Dílny a odborných teoretických znalostí ze studia?

Marek: Jistá výhoda tam rozhodně je. Setkáváme se s tím, že řada architektů i designérů někdy nemá tolik pojem o materiálech v interiéru, výrobním procesu a fungování nábytku, tak jako máme my. Je to určitě tím, že kromě návrhu interiéru jsme si jistí i výrobou nábytku, kterou máme odjakživa pod kůží. Proto máme výrobní postupy v hlavě automaticky už ve fázi navrhování interiéru.

David: Díky tomu vnímáme limity nebo výrobní možnosti nábytku a materiálů již od začátku. Tím lépe vidíme i prostor k možnému experimentu nebo netradičnímu řešení, díky čemuž se interiér stává výjimečným. Víme, co si můžeme dovolit a tím pádem se nám lépe orientuje ve výrobní fázi projektu.

Co pro vás znamená dřevo?

David: Je to logicky nám nejbližší materiál, se kterým pracujeme. Je přírodní, má své specifické vlastnosti, se kterými se musí počítat a v ideálním případě jich využít a udělat z nich přednost.

Marek: Mimochodem veřejně známé jsou i studie, které dokazují pozitivní vliv dřeva použitého v interiéru na člověka a jeho podvědomí.

Celý článek najdete v časopise DOMO 5/2024, který si můžete prohlédnout ONLINE - klikněte ZDE.

David a Marek ŠESTÁKOVI - ATELIÉR ŠESTÁK
Skorkov 102, Předměřice nad Jizerou
www.dilnasestak.cz 

David a Marek z Ateliéru Šesták jsou interiéroví a produktoví designeři, které nebaví jen architektura, ale také řemeslo. Ve svých návrzích se nebojí experimentovat a jít za hranice běžného. Oba vystudovali pražskou UMPRUM a mají mnoho zkušeností také ze zahraničních stáží v Irsku či Maďarsku.

Vyrostli v prostředí truhlářské dílny, takže se nelze divit, že za velmi podstatnou považují pravdivost přírodních materiálů, které často zasazují do svých projektů. Mají za sebou celou řadu úspěšných a zajímavých realizací jak bytových, tak i komerčních interiérů. Jak sami říkají, v každém projektu je potřeba propojit chytrá a užitně hodnotná řešení.