02.08.2024 | Zprávy

Se svým návrhem Centra Nového Žižkova zvítězila architektka Jiřičná ve velké mezinárodní architektonické soutěži. Odborná porota vybírala z návrhů od 98 ateliérů z 30 zemí světa. Následně pět let probíhaly úpravy vítězného projektu podle požadavků řady různých institucí, aby bylo dosaženo shody na výškách a celkovém řešení zástavby. Nyní tento svůj zásadně přepracovaný návrh představuje Eva Jiřičná veřejnosti. Investorem tohoto unikátního projektu v Praze 3 je největší český rezidenční stavitel Central Group.


  
Nejvýraznější změnou v novém návrhu je to, že má jen jednu centrálně umístěnou rozvlněnou věž vysokou 80 metrů. Původní návrh měl oproti tomu tři věže do výšky až 100 metrů. Stavby v lokalitě jsou nyní jinak urbanisticky uspořádány a mateřská škola se v novém projektu výrazně zvětšila na 5 tříd a vydělila se do samostatného objektu.
  
„Často dostávám otázku, zda za lepší považuji původní nebo nový návrh. Těžko říci, každý má své přednosti. Je naprosto normální, že soutěžní návrhy mají svůj vývoj na základě projednávání. Urbanismus a výšky staveb jsou v novém návrhu řešeny jinak, ale architektura a kapacity podlažních ploch zůstávají velmi podobné," říká autorka návrhu Eva Jiřičná.

Více jak tisíc bytů a také komerce a mateřská škola
  
Aktuální upravený návrh architektky Jiřičné se skládá z pěti designově řešených staveb. Ty obsahují více než tisícovku bytů různých velikostí. Byty zde budou určeny jak na prodej do vlastnictví, tak i k dlouhodobému pronájmu. V přízemí objektů v hlavních komunikačních zónách vznikne řada komerčních prostorů pro drobné obchody, služby, restaurace a kavárny. Velkým přínosem bude také velká mateřská škola, kterou Central Group v lokalitě na své náklady postaví a zdarma předá Městské části Praha 3.
  
„V centru lokality, v místě původní výškové telekomunikační stavby, vyroste jako dominanta projektu 80 metrů vysoká rezidenční věž. Tato designová stavba bude unikátně vertikálně a horizontálně rozvlněná. A to díky speciálně tvarovaným balkonům s ohýbaným skleněným zábradlím. To dává stavbě její ojedinělou estetickou podobu a zároveň pomáhá stínění bytů," doplňuje architektka Jiřičná.

Celý článek najdete v časopise DOMO 4/2024, který si můžete ZDARMA prohlédnout ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk na info@atemi.cz.